Informacja dla przedsiebiorcow
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we
Włoszczowie informuje, że w związku z wejściem w życie z dniem 9 marca
2010 r. przepisów ustawy z dnia 8 stycznia 2010 roku o zmianie ustawy o
bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.
U. z 2010r. , Nr 27, poz.105), rejestracji podlegają:
1. działalność w zakresie dostaw
bezpośrednich;
2. urządzenia dystrybucyjne do sprzedaży żywności;
3.
obiekty lub urządzenia ruchome lub tymczasowe, uprzednio dopuszczone do
prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu
żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;
4.
gospodarstwa agroturystyczne;
5. podmioty prowadzące działalność w
zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z
upraw własnych w ilości mniejszej niż 1.000 hl w ciągu roku
kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i
rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku
wina;
6. apteki, punkty apteczne i hurtownie farmaceutyczne określone
przepisami prawa farmaceutycznego;
7. sklepy zielarskie;
8.
przedsiębiorcy prowadzący sprzedaż detaliczną innych niż środki
spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze
opakowane, trwałe mikrobiologicznie;
9. producenci gazów technicznych
na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;
10. zakłady
prowadzące działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży
żywności "na odległość" (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez
Internet;
11. zakłady działające na rynku materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakłady prowadzone przez
podmioty zajmujące się recyklingiem;
12. podmioty działające na rynku
spożywczym prowadzące produkcję pierwotną”.
W w/w przypadkach
„podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i
wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością jest obowiązany złożyć
wniosek o wpis do rejestru zakładów zgodnie z art. 64 ust. 1 w/w ustawy z
dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W/w wnioski o
wpis do rejestru zakładów podmioty składają w formie pisemnej do
właściwych terenowo państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych w
terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej
działalności.
W/w podmioty działające na rynku spożywczym lub na
rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością są
obowiązane w okresie 6 m-cy od dnia wejścia w życie ustawy, złożyć
wnioski o wpis do rejestru zakładów.
Wnioski nie są wymagane, jeżeli
zakłady te zostały już objęte rejestrami zakładów prowadzonymi na
podstawie dotychczasowych przepisów.
Pliki do pobrania:
- Podmiot udostępniający:
- Urząd Gminy w Krasocinie
- Informację wytworzył:
- Karol Robak
- Informację wprowadził:
- Krzysztof Nyga
- Data wytworzenia:
- 2010-03-18
- Data publikacji:
- 2010-03-18
- Data ostatniej zmiany:
- 2019-06-11