Powrót na stronę głównąBIULETYN INFORMACJI PUBLICZNEJ
GMINY KRASOCIN

BIULETYN INFORMACJI PUBLICZNEJ
GMINY KRASOCIN

www.bip.gov.pl wersja klasyczna www.bip.gov.pl wersja kontrastowa

Gmina Krasocin


2018-03-15
Ikona statystyk

Manifest Gmin Przyjaznych Pszczołom

Miło nam jest zakomunikować, że Gmina Krasocin włączyła się w akcję „Gmina Przyjazna Pszczołom:.
Pszczoły żywią się nektarem i pyłkiem kwiatowym. Jednocześnie zapylają, czyli przenoszą pyłek i umożliwiają roślinom zapłodnienie, a w rezultacie powstanie owocu. To właśnie pszczołowatym i ich pracy zawdzięczamy produkcję 1/3 żywności. Dzięki temu, że jest ich tak dużo i są tak różnorodne, mogą zapylać całą masę roślin i działać w różnych warunkach.
Wczesną wiosną cała armia pszczół rusza do pracy – zapyla kwitnące sady, łany rzepaku i większość roślin będących surowcem do produkcji żywności. Według szacunków w naszej szerokości geograficznej rośliny owadopylne stanowią około 78% gatunków. Bez udziału pszczół wiele gatunków roślin nie mogłoby się rozwijać lub ich uprawy dawałyby niewielkie plony.
W tegorocznej edycji programu, organizatorzy postawili sobie za cel stworzenie w całym kraju 20 tysięcy Miejsc Przyjaznych Pszczołom. W Polsce żyje 470 gatunków owadów pszczołowatych 222 z nich zagrożone jest wyginięciem. Pszczołom brakuje miejsc, gdzie mogłyby bezpiecznie żyć, rozmnażać się i zdobywać pokarm. Możesz im pomóc. Zachęcamy Mieszkańców Naszej Gminy do  zakładania Miejsc Przyjaznych Pszczołom np.  sadząc m.in. kwiaty takie jak: nagietki, dalie, lawendy i nachyłki.  Listę przyjaznych pszczołom kwiatów znajdziecie Państwo   na stronie www.pomagamypszczolom.pl

Ciekawostki:
Miód, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwwirusowym, z powodzeniem używany jest w leczeniu przeziębienia, grypy, stanów zapalnych, uporczywego kaszlu, pozytywnie działa na układ krążenia, pokarmowy i moczowy.
1.764.706 tyle kwiatów średnio muszą odwiedzić pszczoły, żeby wyprodukować zaledwie 0,3 kg miodu. Miód jest wolny od skażeń chemicznych. Wrażliwe na toksyny pszczoły zginęłyby zbierając zanieczyszczony nektar lub spadź. Można więc uznać je za filtratory szkodliwych dla  człowieka związków. Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje.  Najstarszy jaki znaleziono w Gruzji miał 5500 lat i wciąż nadawał się do spożycia.
Więcej szczegółów o akcji znajdą Państwo w załącznikach.

 
 

Ostatnią modyfikację serwisu wykonano 2020-08-31 16:39:16, zmian dokonał(a): Przemysław Hyski

WCAG 2.0 (Level AA)